Yaşama dair herşey!

Vitaminleri İhmal Etmeyin « Geri

E-posta 04.12.2011'de eklendi.
Vitaminleri İhmal Etmeyin Vitaminler vücudu nasıl etkiler, vitaminleri sadece besinlerden almak mümkün mü? Bu gibi doruların yantıları burada!
Doğal ve yapay vitaminler arasında fark var mıdır?
Hayır. Sentetik vitaminler, besinlerdeki vitaminlerle aynı kimyasal yapıya sahiptirler. Vücudunuz için vitaminin ne şekilde yapılmış olduğu önemli değildir.

Bir B vitamini kompleksi ya da multivitamin kullanırken niçin insanın idrarı parlak ve sarı bir renk alır?
Bundan endişelenecek hiçbir şey yoktur. Eğer vücudunuzun kullanabileceğinden daha fazla miktarda vitamin almaktaysanız, artan miktar direkt olarak idrara çıkacaktır. Bu renkle, özellikle yüksek miktarda B2 vitamini (riboflavin) alındığında karşılaşılır.
Vitaminleri neden sık olarak kozmetiklerin içinde görmekteyiz?
A, E vitaminlerive pantenol sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Örneğin A vitamini deri hücrelerinin rejenerasyonunu artırır; E vitamini ultraviyole ışığının negatif etkilerine karşı koruma sağlar ve derideki nemi tutar; pantenol de derinin kurumasını önler ve antienflamatuvar etki gösterir.

Bir atlet, vitamin hapları aldığı zaman doping yapmış olur mu?
Hayır. Vitaminler kişiyi formda tutmaya yarayabilir, fakat performansı normal fiziksel sınırların ötesine taşıyamaz.

Vitaminlerin, vücuttaki tehlikeli “serbest radikaller” ile savaştığı konusunda her geçen gün daha fazla şey duyuyoruz. Bunan anlamı nedir?
Serbest radikaller, hava kirliliği, sigara ve diğer birçok başka faktörle oluşan reaktif ve saldırgan maddelerdir. Bazı koşullarda tehhikeli olabilmektedirler, çünkü fazla miktarda yapıldıklarında vücut doku ve hücrelerine saldırarak oksidasyona neden olabilirler. Son araştırmalar, C ve E vitaminleri ve beta-karotenin, birçok vücut dokusunu serbest radikallere karşı koruduğunu ortaya koymuştur.

Vücudumuz için gerekli olan vitaminlerin tümünü besinlerle alabilir miyiz?
Evet; eğer yeterli ve dengeli besleniyorsanız gereken tüm vitamini besinlerle almanız mümkündür. Günde 4 porsiyon sebze ve meyve, 4 porsiyon hububat, 2 porsiyon süt veya süt ürünleri, 2 porsiyon et ve yumurta gibi protein içeriği zengin besinler alındığında, gerekli tüm vitaminler alınmış olur. Diyetiniz bu dört besin grubundan herhangi birini içermiyorsa, ya da her birinden çok az miktarda yiyorsanız, gereksiniminiz olan vitaminlerin tümünü besinlerden almanız mümkün olmaz.

Gizli vitamin eksikliği nedir?
Gizli vitamin eksikliği kendini huzursuzluk, iştahsızlık ve yorgunluk gibi spesifik olmayan semptomlarla belli eder. Kısa ya da orta dönemde genel durumun bozulmasına neden olur, uzun dönemde kronik hastalık gelişimine yol açar.

Vitamin eksikliğine yol açan nedenler nelerdir?
· Yoksulluk ya da sıkı rejim nedeniyle yetersiz beslenme.
· Bilgisizlik, beslenmeyle ilgili tabu ya da alışkanlıklar, dişlerle ilgili sorunlar yada apati nedeniyle dengesiz beslenme.
· Büyüme çağındaki çocuklarda, sigara içenlerde, doğum kontrol hapı kullananlarda, hamilelikve laktasyonda, ciddi enfeksiyonlarda veya uzun süreli ilaç tedavisi sırasında vitamin gereksinimin artması.
· Yaşlılar, alkolikler ve uzun süre ilaç tedavisi altında olanlarda meydana gelen sindirimve emilim bozuklukları nedeniyle vitamin eksikliği ortaaya çıkabilir.

İlaç kullanımı vitamin gereksinimini etkiler mi?
Evet. Bazı ilaçların düzenli olarak kullanımı, vitaminlerin emilim, kullanım, depolanım ve atılımını etkileyebileceğinden, vücudun vitamin dengesini bozabilir. Bu ilaçlar arasında antibiyotikler (B2 ve C vitamini gereksinimini etkiler), oral kontraseptifler (B6 ve folikasit), trankilizanlar (B2), ağrı kesiciler (folik asıt, C vitamini) ve diüretikler (folik asit) sayılabilir.

Kadınlar, erkeklere oranla beslenme bozukluklarına daha mı duyarlıdırlar?
Kadınlar, genel olarak risk faktörlerine erkeklerden daha çok maruz kaldıklarından, beslenme bozukluklarına da erkeklerden daha duyarlı oldukları söylenebilir. Öncelikle, kadınların çoğunun kalori gereksinimi ve aldıkları kalori miktarı erkeklerden azdır. Bu nedenle, yeterli vitamin ve mineral alımını sağlayabilmek için, besinsel içeriği yoğun bir diyet uygulamaları gerekir. Kadınların kalsiyum ve demir gereksinimi erkeklerden fazladır. Gebelik, laktasyon ve oral kontraseptif kullanımı vücudun vitamin dengesini bozar; vitamin eksikliği, bazı kadınların yakındığı premenstrüel şikayetlere de neden olabilir.

B6 vitamini premenstrüelsendrom semptomlarını giderebilir mi?
Memelerde hassasiyet, baş ağrısı, tansiyon, huzursuzluk ve gaz oluşumu gibi premenstrüel semptomları geçici hormonal dengesizliğe bağlıdır ve daha fazla B6 vitaminlerine erek duyulur. B6 tedavisi çoğu zaman başarılı sonuç vermektedir.

Güneş altında yeterli süre kalındığında vücudun D vitamin gereksinimi karşılanmış olur mu?
Normal bir yetişkinin D vitamini gereksinimi, yeterli süre güneş ışığı alınmasıyla karşılanabilir. D vitamini, iskelet yapısının oluşumu ve gelişiminde çok önemli role sahip olduğundan, bebeklerin, çocukların, hamile ve emzikli kadınların D vitamini ihtiyaçları daha fazladır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, derinin zamanla D vitamini sentezleme yetisini kaybettiğini gösterdiğinden, yaşlıların da D vitamini takviyesine gereksinimi olduğu anlaşılmıştır.

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Şu an okunanlar

.

Vitaminleri İhmal Etmeyin

Vitaminler vücudu nasıl etkiler, vitaminleri sadece besinlerden almak mümkün mü? Bu gibi doruların yantıları burada! Doğal ve yapay vitaminler arasında fark var mıdır? Hayır. Sentetik...

.

Göbek nasıl erir

Göbekli insanlara göbek nasıl erir diyeti çok kişi yazın hala istediği formda olamamaktan şikayetçi. Bazı kişiler biraz zayıfladıysa bile istediği yerlerden göbek, bel,...

.

Mango 2012 Sonbahar-Kış H.E by Mango Koleksiyonu

H.E by Mango adıyla hazırlanan koleksiyon, Eylül-Ekim aylarında erkekler için günlük yaşam ve iş yaşantısına uygun önerileriyle dikkat çekiyor. Özellikle erkek gömleklerinin...

.

Roman giyim

Roman giyim bu yaz sezonun da göz kamaştırıyor.Modern kadının çizgisi ince detaylarla ortaya çıkarılmış Hoş ve romantik renkler içinizi ısıtıcak. İşte sizin için Roman 2010...

.

Saç tipi neye göre seçilir

Her saç modeli her yüz tipine gitmez. Saç mı ön planda olsun , yoksa yüz mü? öncelikle saç kesiminden önce buna karar verilmelidir. Yoksa her yeni saç modelleri herkese uymaz. ( Topuz,...

Vitaminleri İhmal Etmeyin

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Vitaminleri İhmal Etmeyin